Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 82

Starý kamenný kříž.

Na staré cestě z Vamberka do Německé Rybné stojí v houštině velký kříž z hrubozrnného pískovce, na jehož přední straně je vytesán meč.

Jsou prý pod ním pochováni dva rytíři, kteří tu měli souboj. Jeden na místě padl, druhý na utrpěná poranění zemřel.

Podle jiných byl to souboj rakouského a pruského důstojníka v sedmileté válce. Také se vypravuje, že je tu pochováno mnoho vojáků z bitvy, kterou tu Rakušané s Prusy svedli.

Za starších časů bývalo prý slýchat na tom místě střelbu, křik, troubení a dusot koňských kopyt.

Kříž byl odkryt asi před padesáti lety lesním F. Vostrým při kácení prastaré jedle. Byl přikryt jejími kořeny. Byl prý takto v zemi nejméně 200 let a rok od roku se zas propadává do země.

    Lašek, rukop. sbírka.

Kříž.

V lese, zvaném Lísek u Něm. Rybné, je z přelomeného smrku upraven kříž. Jednou vichřice za bouřky strom zlomila a kmen zabil jednoho z dřevařů tu pracujících. Na pamět toho dali na přeražený strom příčku a zřídili tak kříž. Je to na malé planince. Týž.

Obrázek.

Na buku v lese u Rybné je obrázek. Tam prý jednou v noci vedl řezník býka. Náhle se někdo objevil se světlem, býk se polekal a řezníka ušlapal.

Vedle je bouda; tam prý bývala vojenská nemocnice. Týž.

Propadlý hostinec.

Na horním konci Německé Rybné, nad Žižkovy, jsou zbytky propadlého hostince. V tom hostinci jednou na Veliký pátek chtěla chasa tancovat. Hostinský nechtěl dovoliti a odešel pro vodu. Chasa pustila se do tance a když byli v nejlepším, všechno se propadlo. Jen ten hostinský se zachránil.    Václav Klec, z rukopisu Laškova.

Potštýn.

Hrad Potštýn založen byl od Drslaviců koncem 13. stol. Již r. 1339 po 9 neděl dobýval ho Karel IV., aby potrestal loupežného rytíře Mikuláše z Potštýna. Dal podkopati věž, do níž se Mikuláš uchýlil, a pohřbil ho s ní. Dědicům položil podmínku, že hrad nesmí být znovu vystavěn. Ale již po 20 letech dal hrad sám opravit, zajisté s ohledem na jeho důležitost a jeho neobyčejně výhodnou polohu. Z té doby je nejvíc pověstí, vzniklých snad vlivem povídkářů. (Ehrenberger.) Zámek nynější byl postaven r. 1749, hrad pustl již v druhé polovině 17. stol.

Kostel je z r. 1807 —1821, kaple sv. Jana Nep. z r. 1766. Zámecká kaple, socha sv. Venancia i modříny při ní, pak mohutné lípy v plotě


Předchozí   Následující