Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 85



Když se přesvědčila, že je opět sama, sundala rychle šátek s hlavy, roztrhla jej na dva kusy, obvázala jimi paty, poněvadž začaly silně krvácet. Vykradla se nepozorovaně z hradu, ale trvalo to dlouho, než se dovlekla domů. Celá uděšená vyprávěla, co na hradě viděla a zažila.

    Arnulf Kochlöffel, *Jaroměř 1906.

Babyka v Potštýně.

Při pravé straně silnice od Potštýna k Sopotnici je přihrbená krásná babyka. Kmen má v objemu asi 1 m. Roste v krásné scenerii, v pozadí promítá se jezero a vrch Homolka, v pravo zříceniny Potštýna.

Do nedávna trpěl strom tím, že pod ním rostlo plno menších babyk, takže se obrysy babyky ztrácely.

Nyní je volná. Odhadují ji na 300 let.    F.

Modříny v Potštýně.

Stranou od obecní cesty, která vede z Potštýna do Prorub a odbočuje nedaleko za Orlicí, stojí dva krásné modříny, vedle sochy sv. Ve-nancia. V místě jsou považovány ze velmi staré, ale nejsou jistě starší než socha sama, a ta je postavena r. 1728.

Jsou to jediné tak mohutné modříny mně známé. Modřín obyčejně brzo kácívají.

Potštýn má ještě mohutný javor, více než 1 metr v průměru. Je u posledního potštýnského domu při silnici, směrem na Sopotnici. Západní větev je zlomená a odumřelá, bez kůry. V celku je to však krásný strom.

V plotě zámeckého parku jsou dvě mohutné lípy, v objemu asi 4 m. Park byl založen snad r. 1749, lípy budou asi z téže doby.    F.

Velešov.

Zoubek v knize „Vypsání hradu Potenštejna"(1870) zmiňuje se o pověsti, že na Velešově (proti Potštýnu na Kaprati) stával templářský hrad. Zamítá tuto domněnku; není o tom naprosto žádných zpráv. Rovněž zaznamenává, že někteří odvozují jméno hradu od boha Velesa, ochránce pastýřů a stáda. Sám myslí, že jméno odvozeno je z osobního jména Veleslav, nebo Veliš, a že hrad byl osídlen jen krátkou dobu, snad po rozboření Potštýna Karlem IV. (1339) do opětné opravy Potštýna někdy v letech 1359. Koncem 16. stol. přichází jeho název ve formě Volešov.

    F.

*

Na Velešově jsou prý zaklety dvě zlatovlasé panny. Ale jen v noci mají svoji tvářnost, ve dne pobíhají jako psi.

Jindy vídávali tam lidé, mezi jedenáctou a dvanáctou noční, tři panny se smečkou psů. Ale když při nedalekém buku zřídili sošku se svatým obrázkem, neobjevily se již.    Lašek, Rukop. sbírka.

*


Předchozí   Následující