Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 88

Nebojácna jedna selka vyzvala ho k tanci a on s ní tančil kolem sloupu v oné tančíme. Ten sloup tam dodnes stojí.

    Lašek, Rukop. sbírka.

Od čeho je jméno Polom.

Polom má jméno od polomčí. Tam byl samý les; přišla větřice, polámala to, udělala paseku. Pár lidu se tam usadilo a nazvali ves Polom.

    Šafránek, * v Potštýně 1834.

Litice.

Zříceniny hradu Litic jsou na výšině v nádherné kotlině, kterou vytvoril prudký ohyb Divoké Orlice, nemnoho kilometrů na východ od Potštýna.

Založeny byly od pánů z Potštýna koncem XIII., nebo počátkem XIV. století.

Nejslavnějším držitelem hradu byl Jiřík Poděbradský; on postavil také dolejší bránu a věž, která dosud stojí. V první polovině XVII. století přestaly být sídlištěm, vrchnost se odstěhovala do pohodlnějšího Žam-berka. R. 1681 připomíná se již jako zřícenina. Že by v době krále Jiřího za Matyášova vpádu byly zde ukrývány klenoty zemské, jak uvádí Pěšina a Bienenberg, bude asi jen pověst. K tomu zajisté měl král hrady pevnější, hloub v zemi položené. Matyáš tehdy Litice minul.    F.

*

Z litického hradu má být chodba do potštýnského. Vede pod brněnský rybník. Když Matyáš uherský táhl na Litice, byla v té věži skryta koruna a klenoty. Ale byl odražen a poražen, a zavázal se za pokutu, že Uhři tu věž musí na věčné časy opravovat. A také prý peníze do Prahy odvádějí. Do té věže se muselo chodit z paláce vrchem. Dole

Žádný vchod není.    Šafránek, * Potštýn 1834.

Sokolovský vrch.

Naproti litickému hradu je Sokolovský les a vrch. Když stavěli hrad, bývala tu krčma. Když byl hrad hotov, sezval do ní majitel hradu všechny řemeslníky, kteří na hradě pracovali a krčmu dal zapálit. Nechtěl, aby někdo věděl, jak je hrad dělán a co stál.

Jednou tam dřevorubci dělali dřeva (káceli). Jeden z nich uhlídal kámen se zazděným kruhem. Ale než přivedl ostatní, zmizelo všecko a na

tom místě byl zas les.*)    Lašek, Rukop. sbírka.

Studánka.

U litického lesa je studánka a v té bydlel veliký, bílý had. Přišla tam jednou dívka se svým milým a chtěla se napít. Had stáhl ji do studánky a utopil ji.


*)J. Březina, Litice nad Orlicí, tištěno v Žamberku, na str. 61 uvádí pověst, že na stráni Sokolské býval klášter a v něm 12 stříbrných apoštolů a zlatá socha Ježíšova.

Předchozí   Následující