Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 93



porny, utikéte na toto misto neplodný; nebo lev z pokolení Judova zvitězil."

Otec mi vypravoval: „Já sem slyšel vekládat, že jeden povidál lidim, abe mo dali káďo a vodvezli jo na kopec. Von si pod ňo vlezl a krópe zažehnal na to misto. A to pré jich belo aš do rovine s tó káďó. Museli ho potym vocať vekupat. Ale nicky só uš všecke te zly bóřke vod lidi zažehnany.

CHARAKTERISTICKÉ ZAČÁTKY DOPISŮ.

Měl jsem v poli nějaký čas povinnost censurovati veškery dopisy svého mužstva. Nebyla to povinnost právě příjemná při spoustě jiné práce, kterou jsem právě tehdy měl. Kdyby bylo více času, bylo by snad možno bývalo vytěžit z četby zajímavé poznatky o duševním životě mužstva, jeho názorech a pod. Avšak mně tehdy nebylo možno leč chvatně přelétnout kupu dopisů. i při rychlé četbě neušlo mi však, že začátek dopisů a lístků býval u mnohých vojínů vždy týž a nejen to, že jsem stejný anebo velmi podobný začátek nacházel i u jiných vojínů z téhož kraje. Podávám zde několik charakteristických začátků, které s malými obměnami objevovaly se i v dopisech jiných.

Tak strážmistr Z. z Hané začínal dopisy a lístky své ženě vždycky bezvýminečně slovy: „Srdečný pozdrav na Tebe a milou vzpomínku". Tu „milou vzpomínku" nacházel jsem velmi často i v dopisech a lístcích jiných Moravanů. Vojín V. z Horažďovicka psával své ženě: „Drahá manželko, přijmi srdečný pozdrav a stálou vzpomínku na Vás. Já jsem chvála Bohu zdráv a doufám, že Vás s těmito parma řádky při dobrém a stálém zdraví vynatrefím."

Nejzajímavější byly tyto opakující se začátky u Slováků. Rudolf V. z Trenčanské stolice psával dlouhé listy. Byly úplně bez nadpisu, takže těžko bylo najít začátek, jenž býval obyčejně na čtvrté straně a zněl: „List písaný 6. Marta, Pohvalen Pán Ježíš Kristus i jméno Panny Marije, svatého ruženca. Drahe a mile srdečne pozdravenje ponajprv od milého Pána Boha, Panny Marije, svatého Ruženca a pak i ode mne Rudolfa". Slovák Jan H. z Malé Revúce psával: „Pochválen buď pán Ježíš Kristus, ženo moje milá, tak Tě „pozdravujem i bozkám, ak se máš, či si zdráva a ak sa trápíš sama." Zena jeho mu odpovídala: „Pisana karta marca 4. Pochválen pán milý Ježíš Kristus. Milá a srdečná pozdravení ponajprv od milýho Pána Boha, aj od Ježíše Kristapána, aj od matky božské pannenky Marie a tak od všitkých božích svatých a tak od tvojej ženy zarmoucené. Pozdravujem Tě a bozkám Tě na sto a na tisíckrát duša moja. Muž moj milý věrny, ak se máš, ak se trápíš, či si zdravý muž moj dobrý . . ." Slovák G. ze Zemplinské stolice píše: „Pochválen pán Ježíš Kristus moje drahá ženo. List pisaný dňa 22./3. Mile a krásne pozdravenie same pervše ot milého pana boha a tak ode mně G. G. to pre moju ljubu dráhu ženu i pre naša ljube drahé dzeci, já Vás pozdravujem na sto a na tisíckrát, já hvala pánu bohu zdravý, i Vám také zdraví vinšujem, jak já ho mám."


Předchozí   Následující