Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 169



sebrané na krajinské výstavce národopisné r. 1894. R. 1920 oslavilo museum 25 let svého trváni, avšak pro nepříznivé poměry poválečné byla jubilejní publikace vydána teprve letos. Sbírky musejní utěšeně vzrůstaly. R. 1896 bylo ve sbírkách musejních 1466 čísel, koncem toho roku 2230. Museum bylo prodlením let třikrát přestěhováno do jiných místností, naposled bylo (r. 1910) umístěno v býv. chlapecké škole. Sbírky jsou vystaveny ve 14 skříních, kromě toho byla instalována světnice humpoleckého soukeníka, ostatní předměty jsou uloženy v zásuvkách, v truhlách, nebo ve skladišti. Pohříchu však hlavní místnost musejni trpí vlhkem a houbou. Válka působila nepříznivě na činnost Musejní společnosti, ano těžce poškodila i sbírky, poněvadž při pověstné „rekvisici" kovů bylo z musejních sbírek vzato také množství cínového nádobí. Musejní společnost pracovala v minulých 25 letech velmi horlivě. R. 1899 byl založen sbor pracovní a odbor pro zachování památek soukenických, zúčastnila se Jubilejní výstavy Obchodní a živn. komory v Praze r. 1908, za války společnost zřídila oddělení památek válečných a od r. 1911 se zúčastnila také práce při konservaci zřícenin hradu Orlíka nad Humpolcem. Spolu s Jednotou legionářskou pracuje v komitétu pro postavení pomníku padlým vojínům z Humpolce.

Na výstavě čepců v národopisném oddělení Národního musea (r. 1921) bylo také museum humpolecké zastoupeno exposicí horáckých čepců a četnými fotografiemi. Koncem r. 1923 měla Musejní společnost 119 členů. Okresní správní komise přispívá museu 500 Kč ročně, obec humpolecká 150 Kč (!), kromě toho poskytuje museu bezplatně místnosti a otop. Ze sbírek musejních nejcennějš! jest krásný soubor výšivek a část! zaniklého kroje; pozoruhodné jsou zejména koutnice a zbytky starého vyšívání horáckých kožichů.

Rozsah sbírek nejlépe vystihneme výčtem předmětů: mince (bohatá sbírka), psané a malované modlitby a rukopisy, archiv (obsahující vedle listin privilegia městská i cechovní, knihy cechovní a pod .), keramika česká, moravská, slovenská- a j., nábytek selský a městský, zbraně, památky osobní po vynikajících rodácích, práce z kovu a starožitnosti kovové, památky cechovní.

Museum se snaží soustřediti ve sbírkách všecky památky ruční výroby soukenické jakož i staré nářadí zemědělské.

Z přehledu sbírek jest patrno, že v museum jest uloženo množství cenných předmětů, avšak ústav nemůže plniti své pos'ání kulturní t. j. podávati poučení o minulosti rodného kraje a býti zdrojem podnětu k nové práci — místnosti jsou nedostatečné a nevhodné. Doufejme, že ,se Musejní společnosti podaří získati pro museum bývalou starou humpoleckou radnici.

Předsedou správního výboru musejního jest ředitel dívčí školy Josef Kopáč, známý pracovník národopisný, jehož studie roztroušené po našich časopisech odborných i v publikacích krajinských svědčí o důkladné znalosti českého Horáčka. P. řed. Kopáč zúčastnil se prací musejních od počátku, po léta piše kroniku města a jeho prací jest také poučná zpráva jubilejní, z níž jsem podal stručný výtah. Přejeme Musejní společnosti a jejímu předsedovi mnoho zdaru do dalších 25 let.    jh.

@-----

Zprávy městského musea v Počátkách. Č. 6. r. 1924. Pořádá Ph. St. Fr. Navrátil. ' Výroční zpráva za léta 1922—23 konstatuje utěšený přírůstek sbírek, ale stěžuje si na nedostatek místností. Také hmotná podpora byla nedostatečná, zdá se však, že po této stránce nastal nyní obrat příznivější. К zprávě jsou připojeny dvě drobné stati „O znaku města Počátek" a „Vznik valchy cechu soukenického v Počátkách."

    jh.

@-----

Věstník musejního spolku města Rakovníka a polit, okresu rakovnického. C. 13. 1923. Uspořádal redakční sbor Musejního spolku.

Úhledně vypravený svazek, (str. 112) obsahuje historickou monografii V. Kočky „Chlum, Všetaty, Loučko a Protivná", drobnou stať známého pracovníka národopisného prof. Jana Soukupa „Poslední poustevníci u sv. Jiljí" a rozsáhlou studii inž. J. Michálka „Geologický popis politického okresu rakovnického." Jednatelská zpráva za r. 1923 konstatuje, že Věstník Mus. spolku se hojně čte i kupuje, tak že prvé ročníky jsou již rozebrány. Na vydávání přispívají: Městská spořitelna v Rakovníce, městská rada rakovnická a Okresní správní komise v Křivoklátě a v Rakovníce. Předmětů musejních přibývá. Musejní spolek měl r. 1923 1 člena čestného, 13 členů zakládajících a 221 členů činných a přispívajících.    jh.

Předchozí   Následující