Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 199



jako J. Bendy Cihlářství na Železnohrodsku neho M. Fišera Soukenictví v Ž. Brodě před 75 lety, na doklady k církevním poměrům na vsi a k lidové psychologii, jako P. Malého Paměti osady Spálová, na příspěvky o kulturním životě na vsích, o zpěváckých sdruženích a j. Vedle nich obsahuje sborník mnoho dějepisných výpisů, poskytujících materiál k selským dějinám a vývoji vsí. Značná je i řada místních pověstí.

@----------------------

Od Trstemické stezky. Vlastivědný sborník okresu litomyšlského a poličského.: Řídí a vydává redakční shoř. V. 1925—6. Čís. 1—10.

Obsah časopisu je velmi pestrý. Též lidopisné .příspěvky, zejména zvykoslovné, jsiou četné, ale drobné, popisné, často úryvkovité, bez dostatečných údajů a podrobností. Poučné je vypravování R. Žanty „Kominík historik" o Čeňku Fedrselovi-Vedřelovi z Librová gruntu, T. Novákové — kterak psal své dějiny Bystrého a kterak 'byl za to odměněn. V. Santholzer uverejňuje některé přezdívky jmen rodinných v krounské krajině, dr. F. ľPáta popisuje návštěvu u sběratele Quida Šimka v Litomyšli a A. Tomíček přispívá daty o dřevěných stodolách k výkladu slova „vráž". V. Novotný otiskuje části opisu starého urbare z r. 1610. Příspěvky Jos. Karla, Ob-žínky a Čistění studánky, nejsou „lidovědné dokumenty". Jsou belle tri-sticky zkrášlovány a přibarveny a chybí jim udání věrohodných pramenů, ze kterých autor čerpal a jejichž uvedení by bylo žádoucí tím spíše, že otištěné popisy jsou tak mimořádné. Popěvky uvedené jsou většinou umělého původu a rovněž celá oslava obžinek je pozdní, umělá slavnost, nikoliv lidový zvyk z počátku XIX. stol..    D. S.

@---------------------------

Od Kladského pomezí. Vydává tiskařské a vydavatelské družstvo „Jiráskův kraj" v Náchodě. III. 1925-6. Čís. 1—10.

Redakce pěkně vypraveného' sborníčku hledí zachycovat přístupným způsobem 'zejména historii kraje, jeho památky i přírodní krásy a doprovází je zdařilými obrázky. Sociální poměry minulých dob pěkně osvětluji zápisy o starých školách a učitelské bídě, zvláště črta Jana Berana O školní dříví. Počátkům ochotnických divadel je věnováno celé jedno číslo. K zvykosloví přispívá J. Lipského S jesličkami, dobrý dokument s popisem hry. Všeobecnějšího rázu jsou ostatní články o lidovém léčení, o simirtné nedeli a velikonočních zvycích. Příkladný je popis J. St. Kubína Kladská chalpa.

@----------------------

Pod Zvičinou. Sborníičelc vlastivědný mládeže Hořicka, Jaroměřská ■a Královédvorská VI. 1925—1926. Číslo 1—10. — Lidopisných zpráv obsahuje málo. Pěkným příspěvkem o vnitrním životě ve vsi je vypravování Jana, Vřesnického' Ve škole na Vřesníku před 60 lety. Jos.. Černého Život v Doubravici konstatuje stručně zaměstnání lidu a spolkový rozvoj. Jan Nosek vypravuje historky z konce roboty na Miletínsku.

@------------------------

Podoubraví. Vlastivědný sborník okresu čáslavského. Vydává Budeč čáslavská. Red. insp. J. Mrštík a reci. sborem. III. 1925-6. Čís, 1—10.

Časopis je vydáván pro mládež a články jsou voleny s ohledem ke všeobecně vzdělávacímu jeho úkolu. O bývalém životě lidu poučují stati zběžně informativní (o ostatcích, pranostiky, o zpracování lnu, o rychtáři Vojtěchu Kolárovi z Proseče, pověsti), ale ustupují před články dějepisného, hospodářského a časového obsahu. Předností sborníku je pečlivá výprava

@-------------------------

Vlastivědný sborník Podřipska. Nákladem učitelské jednoty Budce roudnické. Řídí redakční kruh. III. 1925-6. Čís. 1—10.


Předchozí   Následující