Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 200

Slouží účelům školským a všeobecně vzdělávacím, převládají články z historie místní i kulturní, a to nové, více však výtahy i přetisky. Data. o lidovém životě a poměrech na Podřipsku poskytují nepatrně drobnosíi: Jak mluví v Chrašťanech, V. Miloty Češe se chmel, V. Voborského Přívoz v Brozanech, J. Hořejška Hastrman s popěvkem složeným na bázlivého-strýce, kterého vodník postrašil.

@---------------------

Vlastivědný sborník okresů slánského a novcstrašeckého. Řídí redakční k-ruh. III. 1926-6. Čís. 1—10.

Sborník je určen výhradně školním dětem a podle toho je upraven obsah. Poučení o poměrech a zvycích na venku v zašlých dobách, podané-všeobecně, není sice zanedbáno', ale nového lidopisného- materiálu je velmi málo. Zajímavý je doklad Ant. Přistoupila „Jak stříleli ve Vinařících vodníka" ze 70. let minulého století, kterak byla celá ves pobouřena, že v rybníce žije vodník, a kterak se pokoušeli usmrtit ho dynamitem.

@--------------------

Záhorská kronika. Vlastivědný sborník Záhoří a -Pobečví. VIII. 1925-6.. Číslo 1—4.

Po dlouholeté přestávce obnoven byl vlastivědný sbo-rníček pro moravské Záhoří, jeden z prvních časopisů toho druhu na Moravě. Nové pokračování za redakce učitele Ant. Fröhlicha (v D. Újezdě u Lipníka n. B.) zachovává dosavadní sběratelský ráz a snaží se hojně uplatňovat i zřetel 14-dovědný. Bylo by však záslužné, kdyby lidopisný materiál v kraji dosud tak rázovitém byl ještě soustavněji- shromažďován, k čemuž krajinský sborník je nad jiné povolán. Zejména zvykosloví zasluhovalo -by více pozorností a stejně tak i zaměstnání lidová, nářadí a vůbec hmotná kultura lidu a to-nejen zašlá, nýbrž i stav současný. Jediný nový příspěvek po této stránce podal J. Zbořil, popsav vázání šátku v D. Újezdě. Drobné údaje zvykoslovné obsahují popisy Otty Sovy (Vo-clěni medvěda.-. Vynášení Smrtky) a A. Vinklerové (Křest na Záhoří). Cenné zprávy o léčení dobytka opatřil B asii Macalík. Jakub Mráček uveřejnil výpis ze smolné knihy Lipnické čert pomocník Jakuba pastýře a Josef Skopal otiskl zajímavé údaje o prokletém Smolnú a o pochovávání sebevrahů na půdě sousedních obcí. Několik pova-hopisných příspěvků (Rychtář P-odmol, Dvořáčka práva) a kapitolky ze selských dějin (Odmrf na K-elečsku, Založení dědičného foj-tství v Dol. Něči-cích) dojdou jistě ještě hojného následování. V pestrém obsahu časopisu nalezneme ovšem i četné zápisy o vodníku, světlonoších, zahůbenčeti. drobné pověsti a pod.

K pěknému začátku přejeme sborníku plného zdaru i pro- mnohá pokračování.    D. S.

@---------------------

Vlastivědný sborník pro mládež župy olomoucké. Vydávají učitelské jednoty v-župě olomoucké. Řídi redakční a vydavatelský sbor. IV. 1925-6 Čís, 1—10.

Jako časopis pro mládež je pěkně v-ed-en a poučuje o všech odvětvích vlastivědy. Zvláště vhodné je připojování obsažných příloh, věnovaných .jednotlivým krajům Hané nebo specielním oborům. Lidovědě jsou věnovány stati většinou povšechného rázu. Dobré -zprávy obsahují .zejména tyto: Stínání berana a pasení jelita na Litovelsku (Eug. Stoklas), Sv. Blažej v Dě-tko-vicíeh (Jan Sie gl), Hry a zábavy dětské (Alois Beůa), -Martinská sýpka (Stan. Sadil), Ze života m-m-kovických košíkářů a Morkovické košikářství (Jos Přikryl), Pěstování lnu a konopí na hanáckých dědinách (Dr. Jan Smyčka). Jména luk a polí (Jos. Krumpholc). Tradiční vypravování a vz" oiBínky na sociální poměry zašlých d-m jsou hojně zastoupeny.


Předchozí   Následující