Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Národní museum v Praze podle jednate'ské zprávy za r. 1925 vykazuje rozvoj všech oddělení. Novými velkým, sbírkami byla obohacena zejména oddělení přírodovědná, numismatické, prehistorické a odd. literárních pozůstalostí, ale i ostatní hlásí se vzrůstem a plodnou vnitřní prach Nově uspořádán a uložen byl divadelní archiv, v museu deponovaný, V národopisném odděleni zůstalo- uskutečnění větších podniků až příštímu roku a to jak zakoupení obsáhlých sbírek výšivek tak i přestěhování dřevěného kostelíka z Medvědovců v Podkarp. Rusi do Kinských zahrady. Rovněž připojení Náprstkova musea k Národnímu nedospělo k definitivnímu -.rozřešení, ale započato již s roz-tridovánrm materiálu. — Cen z musejních fondů za vědecká díla bylo uděleno 5. Pro publikování připraveno je dílo A. Stoekého České starožitnosti.

Členů čítal spolek 1888, počet návštěvníků dostoupil 202.079. Vydání musea činila 2,599.841.77 Kč.    D. S.

@-------------------------

Kuratorium Náprstkova musea v Praze uctilo- důstojně památku zakladatelovu ve stté výročí jeho narozenin. Vedle slavnostních schůzí věnovalo-ve-řejnositii i jeho sborník Památce V o-j ty Náprstka (Praha 1926. 8°. Str. 121 + 22), uspořádaný R e na to-u Ty r š oi v o-u. Dlouhou řadu vzpomínek přátel -a odebo-vankyň uzavřela redaktorka přednáškou Julia, Zeyera. K sedmdesátým narozeninám Vojty Náprstka a sestavila soubor nejlépe představující jeho osobnost, Z pamětníků, kteří se1 s Náprstkem blíže stýkali, přispěl žide každý vylíčením některého- jeho rysu, každý -se svého hlediska, jak -s-i kdysi Zeyer přál. Osobní jeho přátelé i veřejní praco-vníci, cestovatelé, američtí Čech-o-vé i členky Amerického klubu dam, od -dra Štolby, S-tanis-lava Kodyma i sl. Ke-tt-nero-vé až po Vráze, Kořens-kého a Elišku Krásnohorskou charak-terisují svými řádky Náp-nstko-vu individualitu, jeho vlivná -okolí, prostredí v jeho domě i vzírůst jeho knihovny a musea tak, jak by nedosáhly žádné ro-zbory a úvahy. Jeho dílo zde stojí, jeho cenná knihovna a velké národopisné museum samy mluví stejně jako то-zviouvší se ženské hnutí, -ale doprovod, oživující jejich vznik -a objasňující je jako dolo jedne osobnosti, mohly poskytnout jen vzpomínky současníků. Uchovávají intimitu osobního styku a přece podržují dokumentární hodno-tu jak pro Náprstka -samého-, -tak i pro jeho dobu. Kuratorium musea, právě v době, kdy odevzdává jeho odkaz veřejnosti, projevilo tímto sborníkem svo-u pietu k zakladateli nejdokonaíleji.    D. S.

@-------------------------.

Časopis vlasteneckého spolku musejního v Olomouci. XXXVII. 1926. Str. 162.

Svým- časopise-m'a hojnou přednáškovou činností dokazuje olomoucký musiejní spolek, že zůstává věrný svému kulturnímu poslání. Z obsahu časopisu vyznačuji: Jos-. Podpěra: Filip Kovář (Vzpomínky bo-tanilaa). L. Hosák: Doplňky Moravské vlastivědy -okresů hustopečského, klobouckého a židlo-chovského. J. Kůhndel: Finanční stav města Prostějova v době předbělohor-


Předchozí   Následující