Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 205



ské. František Kretz: Lidová ornamentika. Joe. Volf: Posměšná němeoká háseň z 16. III. 1848. Dr. M. Remeš: Bibliografie literárního díla Frant. Strá-necké. E. Stoklas: Větrné mlýny na Ostravsku. (Seznam podle vojenských map,.)

Přednášek bylo podle výroční zprávy uspořádáno celkem 15, z toho historieko-filologickým odborem 5, přírodovědným 10. Řízení musea utrpělo velkou ztrátu úmrtím dlouholetého kustoda F. Kováře, k jehož uctění byl založen fond Kovářův. Otázka nové budovy nepokročila dotud kupředu, ale sbírkám se zatím uvolnilo přestěhováním přírodopisného oddělení do budovy Městského musea. Uprázdněných dvou místností bylo využito pro národopisné sbírky.

Museum navštívilo 7700 osob. Subvencí dostává se spolku od ministerstva školství, města, obchodní a živnostenské komory v Olomouci a knížete Lichtenšteina. Na darech sešlo se v celku 6199 Kč.

@------------------------------------

Městské historické museum v Plzni přispělo k Tylovým oslavám v r. 1926 výstavkou, obsahující ukázky z bohatých památek musea po tomto buditeli. Pocházejí jednak z jeho vlastní pozůstalosti, jednak od některých přátel, s nimiž sblížily Tyla několikeré divadelní návštěvy v Plzni a zejména jeho tragický skon v ní. Výstavka je vhodným oživením jeho památky. Mimo ni otevřelo museum obecenstvu i bohatou zbrojnici a vystavilo část sbírek archeologických. Výkladem doprovodil exposice řed. Fr. Macháček v průvodci Josef Kajetán Tyl a Plzeň. (Plzeň 1926, 8", sir. 20.)

@----------------------

Ročenka národopisného a průmyslového musea města Prostějova a Hané. Vydává kuratorium. V Prostějově 1926. 8°. Str.. 102.

Zájem o místní dějiny, projevující se nejzřetelněji činnou působností Památkové komise, hlásí se i se stránek Ročenky. A. Gottwald popisuje tu Dva hromadné nálezy bronzů z Prostějovská, V. Janoušek věnoval Tři kapitoly z dějin panství plumlovského hospodářským poměrům Plumiovska za, posledních Pernštýnů a úpadku po třicetileté válce. J. Kůhndel otiskuje Levočské letopisy Pavla Zlypivo a uveřejňuje Seznam knih (rukopisů) městského archivu v Prostějově. W. Ethen posvětil vzpomínku dvěma hanáckým spisovatelům, Janu Spáčilu-Žeranovskému a Frant. Karlu Křenu. Ke íkonci ročenky připojuje Dr. J. M. obšírnou zprávu o činnoisti Památkové komise města Prostějova od jejího založení r. 1923 a jednatel musejního spolku a redaktor ročenky, J. Kůhndel, výroční zprávu musea za r. 1925. Významným bodem v rozvoji musea bylo zakoupení veliké Gottwaldovy archeologické sbírky, takže archeologické oddělení musea stojí mezi přeidními toho druhu na Moravě. Bylo ovšem nově uspořádáno!, podobně jako numismatické. Značná péče byla věnována i musejní ІшдЬоѵпе, zejména soustavnému shromažďování Prostanensií. Péčí archivního odboru byl uspořádán a zkonser-vován i městský archiv, jehož dosavadní žalostný stav vylíčen. Kromě ročenky vydal spolek premii pro své členy, reprodukci Köhlerova ^akvarelu Rytířská síň prostějovského zámku.

Musieum navštívilo podle zprávy 4892 osob. Členů má spolek 355.

@----------------------------

Městské průmyslové museum podkrkonošské a galerie plastik v Hořicích. Podle zprávy o činnosti za r. 1925 pokračovalo museum směrem všeobecně kulturním a v akcích ke zvelebováni živností a uměleckých snah. Během zimy byl uspořádán druhý nedělní tkalcovský kurs za spoluúčasti státní školy ve Dvoře Král, n. L., provedeno 5 uměleckých výstav a uskutečněno 6 přednášek. Knihovna vzrostla o 199 děl a navštívena byla četně, 3774 čtenáři. V získávání nového výstavního materiálu věnována byla větší péče Galerii plastik, která byla obohacena řadou v kameni reprodukovaných soch. odlitků i obrazů v celkové ceně 14114.80 Kč. K podrobnému vý-


Předchozí   Následující