Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 206

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

kazu přírůstku přiřaděna je i zpráva o velkém podniku Galerie, o stavbě památníku „Věže samostatnosti", k jejímuž vybudování vytvořen zvláštní okresní sbor. Její stavba pokročila již nad základy. — Příjmy musea obnášely 12.631.54 Kč, příjmy galerie 25.070.04 Kč, příjmy sbo.ru pro posta-vení věže 115 937.59 Kč.    D. S.

@-----------------

Musejní spolek v Rožnově p. Radhoštěm, rozšířil na poslední valné schůzi jak program své činnosti, tak i její oblast. V okruh své působnosti za-belre nyní celé Rožnovsko a do popředí zájmů postaví stiránku lidopiisnou. Vzhledem k tomu změnil i dosavadní název na O k r e s n í m u si e j n í a n á-rodopisný spolek pro Rožnov s k o. Jako hlavní bod činnosti bylo vytýčeno dobudovaní musea v přírodě za spolupráce čestného; předsedy, malíře B. Jaroňka. Začátek jeho dán je již přenesením některých typických budov,, zejména staré rožnovské dřevěné radnice. (Na náklad 60.89Г82 Kč s jejím přenášením spojený přispěla rožnovská spořitelna 25.000 Kč.) V druhé řadě je v programu spolku péče o zachování valašského svérázu orgaa-jjsra> Táním různých slavností, zájezdů a pod., k čemuž byl utvořen při spolku Krojový odfooir musejní pro pořádání národopisných podniků. (Pozor 14. května 1926.)

@---------------------

O Museu slováckého Zálesí v Luhačovicích, vytvořeném bratry Ant. a Frant. Václavíky, podal po'drobnou zprávu dr. Ladislav Rubte v Českém Lidu XXVI., str. 283—285. Upozorňuje 'zvláště na cenné a bohaté sbírky krojů a výšivek a vybrané ukázky lidového umění.

@-----------------------

V Litoměřicích ustavil sei musejní kroužek s určitě vymezeným cílem, sebrati doklady o vývoji českého živlu v tomto poněmčilém kraji. Začátky obsahují již řadu listin', některou korespondenci buditelů, letáky z r. 1848 a j.

@-------------------------------

Musejní spolek v Železném Brodě získal pro své sbírky místnosti v nové budově státní odborné sklářsko.-obchodní školy. Sbírky Živnostenského musea byly sem již přeneseny a ve shromažďování: ostatních místních památek se pokračuje. Zdá se. že vzhledem k místnímu průmyslu významné budou zvláště kolekce skla.

@-------------------------

Pro zájmy německého musejnictví v Československu byla založena v časopise Mitteilungen des Vereines für Geschichte der Deutschen in Böhmen stálá odborná hlídka, M use a 1 we se n. Časopis vstupuje letošním 64. ročníkem v nové období usilovnou snahou po oživení zájmu o německé obyvatelstvo v českých zemích a po prohloubení práce. Rozšiřuje proto, svůj obsah o přehledy po současné dějepisné a vlastivědné produkci jak české, tak i zahraniční německé a priraďuje nové oddíly, věnované archivnictví, musejnictví a ochraně památek. V úvodní stati k musejní hlídce vytyčuje dr. Rudolf Hönigschmid její program — má býti užitečná jak badatelům, obsahujíc zprávy o sbírkách jednotlivých museí, Jejich stavu, bohatství a unikátech, tak i musejním pracovníkům, přinášejíc poučné pokyny o sbírání, konservování, katalogisování, ukládání předmětů a pod. Končí výzvou k účinné spolupráci.    D. S.

@-------------------

Zgodcviiisko društvo v Mariboru dočkalo se vloni, dvacetiletí svého Časopisu za zgodovino in narodopisje a téměř čtvrtstoletí svého trvání. Ve zvláštním Kazalu k časopisu, obsahujícím rejstříky ke všem dvaceti ročníkům (Maribor 1926), oslavilo toto jubileum vzpomínkami na své počátky


Předchozí   Následující