Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 74

zvláště zdůrazňuje jako jednu z příčin této různosti tendenci lidového tvoření k realismu. Je těžko mluvit o tendenci k realismu u fantastických pohádek. Vždyť se odlišují touž nepřítomností moralisování a ideovosti, jako i anekdoty o čertech, uváděné Bogoslovským. Vidím největší příčinu mizení morali-sace a ideovosti, přesného odlišování mezi pohádkami a povídkami, jevícími se výrazem lidových pověr, hlavně v různých funkcích, jež naplňuje pohádka a lidová pověra. Je jisté, že v čistě umělecké povídce, pohádce, anekdotě atp. ztrácí se moralisace, poněvadž se nesrovnává s uměleckým úkolem. Ale v povídkách, obsahujících ohlasy pověry se udržuje.

Zmiňme se, že v temže čísle časopisu „Sever" je uvedena stať M. M. Zimina „Свадебный обряд в Ветлужском уезде Костромской губ. (Краткий очерк) str. 174—181., kde je uveřejněn jak popis svatebních obřadů, tak svatební písně a приговоры дружки, které jsou zvláště zajímavé.

Konečně poznamenejme, že v 1. (1923) a v 2. knize „Severu" jsou zprávy o činnosti celé řady severních vlastivědných a jiných učených kroužků a společností. Nej obsažnější je zpráva kroužku Кружок no изучению Северного края при Пермском Универзитете, sestavená prof. Bogoslovským. Z ní je patrno, že kroužku se podařilo publikovati některé své práce, a to: Б. H. Вишневского: Инструкции для описания памятников старины, a студ. В. Н. Серебрен-никова: «Народные заговоры» a «Загадки» 692 №№, «Похоронные обычаи и причитания по умершим», a «частушки».

■ Kromě toho byly v kroužku přečteny tyto práce, mající vztah k etnografii: Prof. P. S. Bogoslovskij o etnografickém badání permského kraje, týž o probadání kraje v jazykozpytném smyslu. Studenta V. I. Vinokurova: Zaříkadla verchoturského újezdu. Studentky M. Vereščaginé: Náboženský kult Permských. Studentky Konjajevé: Písně, zapsané v sludské volosti permského újezda. Vystoupení lidového vypravěče M. Kotova. Studenta V. I. Serebrennikova: Hádanky, zapsané v ochanském újezdu. Téhož: Na svatbě sedláků permské a vjatské gubernie. Téhož: O literárně-historickém a sociálním významu lidových anekdotických povídek permské gubernie. Téhož: Odraz revoluce v častuškach ochanského újezdu. Studenta F. S. Šemjakina: Z lidových povídek severodvinské gubernie. V. V. Juždeova: Prvotní osídlení permského kraje a sledy jeho bydlišť.

    P. Bogatyrev.

Данило Щербаківський. Сторінка з украінськоі демонологіі. (Віруван-ня про холеру.) 3 ілюстраціями. Науковий збірник за рік 1924. Заниски украінського наукового товариства в Киіві тепер историчноі' секціі ВсеукрашськоІ Академі'i Наук. Tom XIX. Державне видавництво Украіни-. 1925. Стор. 204—216.

D. Sčerbakivskyj podáva několik vlastních zápisů povídek o setkání sedláků s cholerou. Tyto zápisy byly učiněny za jeho vědecké exkurse po severní Volyni a Pinščině. Podle těchto


Předchozí   Následující