Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 84

Sjezd slovanských geograíů a etnografů bude se konati ve dnech 1.—11. června r. 1927 v Polsku. Bude zahájen ve Varšavě a zakončen v Krakově. Plenární schůze budou se konati ve Varšavě, ve Lvově a v Krakově. Kromě toho budou ©chůze na exkursích v Katovicích a ve Gdyni. Práce sjezdové byly rozvrženy na 8 sekcí. Program sjezdu je obsáhlý; účastníci navštíví všecky význačné oblasti polské a z pečlivých předběžných oznámená jest patrno, že pořadatelstvo podá účastníkům obraz svrchovaně poučný a zajímavý.

@-----

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Jihočeské musejnictví je kriticky oceněno drem Frid. Macháčkem v Jihočeském Přehledu I. 1926, s. 197—208. Dnešní stav museí, stav jejich sbírek a především jejich správy je podroben ostrému věcnému posudku a ukázány jsou nejen jejich nedostatky a příčiny jejich, nýbrž i cesty k nápravě a rozvoji.

Museum v 'Č. Budějovicích mělo by se spojití s diecesním museem, mělo by doplnit své sbírky archeologické a jako nejschopnější a největší mohlo by si pak udržeti na českém jihu vedoucí místo odborného ústavu, který může podnikati i 'velké výzkumné práce. Ostatním ústavům určena je drobnější sběratelská činnost v menším okruhu. Významu domohlo se doposud krásné museum v Blatné a k větším úkolům předurčeny jsou musea v Jindř. Hradci a v Písku. Jiná zůstanou asi sbírkami místního významu. O většině jich jsou podány poslední zprávy, zejména o vzrůstajícím Zemědělském museu v Netolicích, které by si zasloužilo, aby k němu byly připojeny sbírky městské, o nově otevřeném museu ve Vodňanech, o pracích nového přípravného kuratoria v Písku a Osvětového sboru ve Strakonicích a j.     D. S.

@-----

Městské museum v Čes. Budějovicích zbavuje se jen pomalu svého umělecko-průmyslového rázu a buduje i ostatní oddělení českého vlastivědného ústavu. Podle výroční zprávy za r. 1925 obohacen byl především obor historické archeologie získáním cechovních památek (593 čísel) a vedle toho i národopisnému oddělení kladen je pevný .a široký základ přípravami k velké národopisné výstavě jižních Čech. Zatím byly koupeny 33 součásti ženských krojů 'doudlebských a oblečeny 3 fig. Při knihovně vzrůstá zdárně i nové oddělení grafik. Výstavu uskutečnilo museum jen 'jednu a sice vystavilo kolekce SVU Mánes. Jiné spolky uspořádaly v museu výstav 9. Přednášková činnost 'omezila se též na jednu přednášku prof. V. Surana o díle V. Hynaise, jiné společnosti uskutečnily tam přednášky 4.

Přírůstek všech sbírek obsahoval celkem 869 kusů, v knihovně 131 svazek. Návštěvníků sbírek napočteno 15.417, návštěvníků čítárny 2057. Příjmy musea činily 152.983 Kč. Z nich zaslouží uznání velká mimořádná subvence obce 114.783 Kč.     .D. S.

@-----

Okresní museum v Českém Dubě otiskuje stručnou zprávu ve sborníku Od Ještěda k 'Troskám V., s. 32. Podařilo se definitivně umístiti oddělení K. Světlé a rodáků, knihovna a archiv zůstávají v radnici, ostatní sbírky v nedostatečných místnostech v soukromém domě. Velká část jich zůstává nevystavena. Zapsaných předmětů je 8971, z toho v národopisném oddělení 323.

O museu Kar. Světlé zachytila vzpomínky Blažena Čemovická v Šťastném Domově XXI.    D. S.

Předchozí   Následující