Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 416

Drobné zprávy národopisné.

Národopisná knihovna. Národopisná společnost českoslovanská uspořádala r. 1924v Praze sjezd etnografii československých za hojné účasti odborníků i přátel národopisu téměř ze všech oblastí našeho státu. Do programu pojal přípravný výbor — na podnět prof. J. Jakubce — také soubor složitých otázek naznačených heslem „Národopis а škola". V živém rozhovoru zdůrazňovali zejména účastníci z kruhů školských, že při vyučováni vlastivědě na školách národních i měšťanských by bylo lze věnovati mnohem více místa národopisu, kdyby učitelstvo mělo po ruce vhodné příručky, které by na základech vědeckých podávaly přístupným slohem výklad o různých jevech lidové kultury hmotné i duchové, upozorňovaly na odbornou literaturu, zaznamenávaly výsledky sběratelské činnosti v různých krajích a podávaly takto učitelstvu návod nejen pro vyučování, nýbrž i pro vlastní práci národopisnou. Tyto podněty došly souhlasu a sjezd jednomyslně přijal příslušnou resoluci, na niž bylo znovu upozorněno na druhém sjezdu národopisných pracovníků v Brně roku 1925.

Národopisná společnost pokládala za svou povinnost provésti tento úkol. Plně uznává jeho dosah majíc na paměti vzácné služby, jež naše učitelstvo prokázalo národopisu jednak v době organisačních a sběratelských příprav pro Národopisnou výstavu, jednak svou horlivou činností další, jejíž výsledky jsou.uloženy v časopisech a ústavech ústředních (v Čes. Lidu, v publikacích Národopisné společnosti, v archivech Státního ústavu pro lidovou píseň a j.), ve vlastivědných sbornících různých oblastí vydávaných prací učitelstva jednotlivých okresů, jakož i ve vlastivědných časopisech, které se v posledních letech tak slibně rozvíjejí, hlavně v Čechách а na Moravě, dosahujíce někde úrovně vskutku pozoruhodné.

V duchu usnesení sjezdových se Nár. společnost rozhodla pořádati pro učitelstvo národopisné kursy а užiti přednášek pro zamýšlený soubor stručných příruček. Tento postup, jehož účelnost není nutno podrobněji odůvodňovat! se plně zdařil. První kurs se konal r. 1926 v Praze. Přednášeli: 1. Univ. prof. dr. Karel Chotek: Vědecké základy národopisu, 2. univ. prof. dr. Jiří Horák: Dějiny- národopisu československého od počátku století XIX. do doby nejnovější, 13. univ. prof. dr. V. Suk: Antropologie а národopis. 4. Lad. Lábek, ředitel národopisného oddělení plzeňského musea: Z prakse úředníka muséa krajinského, 5. prof. dr. Frant. Pospíšil, správce národopisného oddělení Zemského musea v Brně: Fotografie, fonautografie a film v národopise.

Ještě četnější byla účast při druhém kursu konaném opět v Praze roku letošního (191 osob většinou z kruhů učitelských). Přednášeli: 1. Univ. prof. dr. Karel Chotek: Osady a obydlí lidu československého, 2. univ. nrof. dr. J. Arn. Bláha: Sociální poměry lidu venkovského, 3. Renáta Tyršova: Lidový kroj, 4. řed Lad. Lábek: Keramika 5. dr. Drah. Stránská: Zvykosloví. 6. univ. nrof. dr. Jiří Polívka: Lidové podání slovesné, 7. univ. prof. Jiří Horák: Lidové písně a říkadla, 8. univ. prof. dr. Zdeněk Nejedlý: Lidová píseň po stránce hudební.

Z názvů přednášek je patrno, že kursy vskutku obsáhly téměř všecky důležité obory národopisné а vytvořily tak zálť.ad pro zamýšlenou sbírku příruček, jejíž program bude postupně doplňován pracemi dalšími. Uvádíme tu na př. příručku všeobecného národopisu (prof. dr. K. Chotek), úhrnný výklad o tak řeč. „drobné" mytologii lidu československého (prof. dr. Jiří Polívka), úvahy o národopise а archeologii (profesor dr. Lubor Niederle), o folkloru ■antickém (prof. dr. O. Jiráni), bibliografii národopisu československého atd. Podporou ministerstva školství a národní osvěty а zemského správ, výboru byl podnik zabezoečen po stránce hmotné a proto NSČ přistoupila k vydávání Národopisné knihovny, jejíž první svazek předkládá veřejnosti... Red. Lad. Lábek zpracoval své přednášky v malou rukověť praktické museologie. V nejbližší době budou vydány přednášky prof. Suka, později práce ostatní v tom pořadu, v jakém došly rukopisy.

Šťastnou shodou okolností vychází jako první svazek příručka ředitele Lad. Lábka, který si dobyl velikých zásluh nejen o národopisné sbírky plzeň-


Předchozí   Následující