Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 420

Profesor Ivovské university, Ad. Fischer, bývalý vicekustos knihovny ZakL nauk. im. Ossol.. sestavil velmi pečlivě poučný přehled dějinný i statistický o důležité instituci polské, která má čestné místo ve vývoji kultury polské. Po stručném úvodě, shrnujicím data o vývoji knihoven v Polsku a svědectví o lásce ke knize v minulých stoletích, podává stručnou biografii rázovitého magnáta Jozefa Maksymiljana Ossoliúského, slavného prefekta dvorní knihovny vídeňské, diplomata a politického pracovníka, jehož jméno se tak často vyskytuje v korespondenci Jos. Dobrovského s B. Kopitarem. Ossoliński nešetře nákladu sebral bohatou knihovnu, kterou umístil ve Lvově, založiv Zaklad naukowy im. Ossolińskich. (Císařské potvrzení r. 1817.) Badatelský duch zakladatelův projevil se mimo jiné ustanovením, že Zaklad nemá býti jen mrtvou bibliotékou, nýbrž institucí vědeckou, která publikacemi má pe-čovati o rozvoj vědy polské. Další kapitoly přehledu líčí vzestup ústavu a jeho mnohostranný vliv kulturní až po naše dny. Podrobná bibliografie doplňuje' pěknou práci Fischerovu. Dodávám ještě, že ústav znovu obnovil časopis Przewodnik Bibljograficzny, důležitou pomůcku pro každého, kdo se zabývá studiem literatury a kultury polské.     jh.

Jain Czekanów ski: Wstęp do historji Słowian. Perspektywy antropologiczne, etnograficzne, prehistoryczne i językoznawcze. (Lwowska bi-bljoteka slawistyczna. Tom III.) Lwów 1927. K. S. Jakulkowski. (Str. VII + 326. S četnými vyobrazeními a tabulkami.)

Upozorňujeme čtenáře Věstníku na důležité dílo, o němž NVČ přinese posudek. Zatím jde jen o stručnou zprávu a přehled obsahu. Kromě předmluvy, úvodu a závěru obsahuje kniha prof. Czekanowského 8 kapitol: 1. Nauki antropologiczne i ich zakres. 2. Zastosowania antropologji. (Upozorňuje na význam antropologie pro pedagogiku, lékařství, pro vědy sociální, pro vojenství atd.). 3. Terytorja językowe Europy. 4. Słowiańszczyzna. 5. Rozwój terytorjum polskiego. 6. Perspektywy etnograficzne. (Vyjímám z této kapitoly na př. oddíly: Synthese etnografická. Dům a jeho názvy. Paralely etno-graficko-dialektické atd.) 7. Nawiązania prehistoryczne. (Pokouší se navázati výsledky antropologické na badání prehistorické.) 8. Wyniki antropologiczne. Již z tohoto suchého výčtu jest patrno, že kniha prof. Czekanowského se zabývá otázkami důležitými nejen pro etnografy, ale i pro jazykoz^vtce a archeology. Po stránce jazylvové autor vděčně vzpomíná, že redakci tohoto oddílu své práce dokončil po četných poradách a diskusích, jichž se zúčastnili hlavně prof. Tad. Lehr^Spławiński, V. Porzeziński, Kaz. Nitsch a N. van Wijk.    jh.
Jako 2. svazek souborné edice „Lwowska bibljoteka slawistvczna" vydal profesor Jagiellońsko university v Krakově, Jan St. Bystrou dílo Wstęp do ludoznawstwa polskiego. (Lwów 1926. K. S. Jakubowski.) Také o této důležité knize přineseme posudek obšírnější, zatím však přestáváme na stručné zprávě. Kniha Bystroňova, vzešlá z přednášek universitních, se dělí na dvě části: I. Ludoznawstwo jako nauka. V pěti kapitolách objasňuje Prof. By stroń obsah i rozsah etnografie, etnologie, folkloru, zkoumá logické i psychologické základy lidové kultury, podrobně vysvětluje poměr národopisu k naukám příbuzným, shrnuje výčet pramenů národopisného badání polského a zakončuje tuto část výklady o dějinách národopisu polského v souvislosti s dějinami národopisných studií u ostatních národů. Část druhá: Przegląd zagadnień ludoznawstwa polskiego jest věnována metodickému uvedení do všech otázek národopisu polského. V šesti kapitolách pojednal autor o etnických skupinách na teritoriu polského.státu, o skupinách stavovských a náboženských, kapitola 3. se zabývá jazykem, 4. kulturou duchovou, kap. 5. kulturou společenskou a 6. kulturou technickou. Doporučujeme cennou práci By-stronovu bedlivému studiu všech vážných pracovníků v oboru národopisu československého, poněvadž příručky toho druhu dosud nemáme.    jh.

Prof. dr. Adam Fischer: Lud polski. Podręcznik etnograf ji Polski. Lwów—Warszawa—Kraków. 1926. Nákladem Zakł. narodowego im. Ossolińskich. (Str. IV + 240. S 3 mapami a 58 vyobraz, v tekstu.)


Předchozí   Následující