Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 113



(plastickém i dekorativním), o hudbě i lidových písních i o u m ě-ní draimatickém a taracích.

Předběžné oznámení programu je propracované a připravuje na pracovní ráz sjezdu. Zdůrazňují se především zřetel k rozšíření všech zjevů, hledisko vývojové a kritické .zkoumání všech vlivů rázu technického i kulturního. Váha klade se i na otázky, zda umělecké zjevy jsou na postupu či izda zanikají a jaká opatření se učinila, aby byly zachovány.

Přípravný výbor československé skupiny sjezdu ustavil se v listopadu minulého roku za předsednictví dra Zdenka Wirt li a. Místopředsedy zvoleni Hanuš Jelínek a prof. A. Grunwald, jednatelem dr. V. Fabian. Příprav jednotlivých oddílů programu ujaly se tři komise: Komise pro.výběr a organisaci přednášek, již řídí prof. L. Niederle, komise imusejní a výstavní, jíž předsedá pí. R. Tyršova, a komise hudební a literární, které se ujal Leoš Janáček.    D. S.

@-----------------

Při výstavě soudobé kultury v Československu, chystané na léto 1928 v Brně, připravují se v odboru pro vědu, literaturu a školství vysoké tyto oddíly a skupiny: A. Člověk a příroda živé; B. Člověk a příroda neživá; C. Právo a stát; D. Duchovní vědy člověka. Národopis je zařáděn do oddílu, prvého jako osmá skupina: Ochrana a studium lidové kultury. Jejím řízením je pověřen red. národopisného oddělení Zemského musea v Brně. dr. Frant. Pospíšil, který zamýšlí uspořádati při výstavě slavnosti zvykoslovné z celé oblasti československé a bude-li možno, postaviti alespoň část vesnice jako základ k českému museu v přírodě.    D. S.

@-----------------

Vlastivědná společnost jihočeská. V Českých Budějovicích hlásí se další snahy o vlastivědné studium kraje. Chystá se ustavení Jihočeské vlastivědné společnosti s odbory praehistorickým, historickým, národopisným a přírodovědným, které se ujmou výzkumu kraje. Oblast jejich působnosti, vzhledem k programu museí píseckého a táborského, ,má býti ohraničena linií, vedenou přibližně od Prachatic k Týnu n. V. a k Jindřichovu Hradci.

Založení nové .společnosti jest po loňské národopisné výstavě dalším krokem k reální práci a možno ji zařadit jako nový úspěch k ostatním, stále rostoucím snahám o povznesení českého jihu, jejichž článkem je úsilí Národohospodářského sboru, činnost českobudějovického musea, i působení čile vedeného Jihočeského Přehledu.    D. S.

@-----------------

Lidovému umění slovenskému věnováno je 4. číslo Výtvarných snah (IX. 1927—8). Karel Plicka ve stati Primitivismus, novohradských vrchů, upozorňuje na rázovité, badáním nedotčené kraje jihoslovenské a otiskuje celou řadu velmi zajímavých fotografií dřevěných náhrobků, malovaných plastik, črpáků i typů a krojů. Josef Vydra podává úvahu Lidový projev výtvarný na téma lidové umění a svobodné umění. Kromě toho přináší sešit mnoho obrázků výtvarné lidové práce, plastické keramiky a figurek k Betlému. Keramika z Gemeru právě tak jako novohradské náhrobky jsou poučné pro studium o rozšíření kultury jihovýchodu Evropy.    D. S.

@-----------------

Padala manna. Zajímavou otázkou pro národopis je studium, jak prostý lid pohlížel na různé přírodní úkazy a jak si je vysvětloval. Je proto důležíito shromažďiovati nejen tradiční, ale i písemné .zprávy o tom. Takový úkaz — snad větrná simršť a meteor — stal se také roku 1847 a pokud vím, dva písmáci na různých, od sebe značně vzdálených místech, se ve svých pamětech o něm zmiňují.

Tak František Pechanec (snad)1) z Budislavě na Litomyšlsku jej popsal takto: „1847. Toho roku Bůch navštívil nás lidi drahotou velkou; tak


Předchozí   Následující