Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 2

Koncem XVIII. stol. počali zde velitelé praporů ustřihovati copy vojákům a na počátku XIX. kázal je v Srbsku ustřihovati i Karaďordě a potom Miloš. Následkem toho zmizely do té míry, že poslední dobou byl v Smederevsku stařec s copem zjevem nad míru řídkým a podobně i v jižním Srbsku a v Dalmácii.5)

Rovněž dále k východu jsou doklady. S. Kondakov mi vyprávěl, že v Küstendilsku, Sofijsku a Strumensku nosí staří sedláci dva copy, někdy i jeden po pravé straně a rovněž Rumuni v jihozápadní části Sedmihradska měli ještě do nedávna, účes podobný.6)

Ale přes toto historické poměrné rozšíření copů ve Slovanstvu nechtěl bych říci, že slovenští Dětvanci, ruští horalé a srbští i bulharští Balkánci uchovali nějaký původní účes slovanský.

O starých Slovanech, spec. o Češích a Slovácích nemáme žádné zmínky historické, která by tomu nasvědčovala a také žádného hrobního nálezu, ani jiné staré památky grafické. Všechno, co víme, ukazuje, že Slované nosili delší vlasy dolů volně spadající, nic více.

Ovšem jsou zprávy, že Čechové a event. i Moravané nosili copy — ale zprávu o Češích má teprve J. Butzbach v XV. století a zpráva o Moravanech náleží sice k r. 900, ale vztahuje-li se vskutku na copy, jak se zdá (není to dosti jasné), jde při tom výslovně o modu cizí, maďarskou, kterou tehdy Moravané přejímali.7)

Naproti tomu, setkáváme-li se někde před 1000 a více lety s vlasy v copy spletenými, týká se to vždy národů cizích, zejména v sousedství Slovanů. Mám ovšem při tom na mysli výslovně jen mužský účes a ne ženský, neboť u žen copy i do předu hozené jsou všude obvyklé. Ale tu, pokud vím, byli to vesměs národové přišlí z Orientu, původu především turko-tatarského a mongolského, jejichž mužové si zaplétali copy.8)

Tak čteme o Avarech u spisovatelů souvěkých jejich příchodu, že, když se v polovici VI. stol. objevili v poselství cha-kanově na ulicích cařihradských, měli vlasy stužkami svázané a spletené: „Είχον γάρ τάς κόμας όπιοθεν μακράς πάνθ, δεδεμένας πρανδίοις καί παπλργμένας. ή δέ λοιπή φορεσία αύτών όμοία τών λοιπών Ούννων",praví o Avarech Tlieofanes.9)


5) Ďonděvié 26.
6) Nopcsa, Wim. M. Bosni. Неги. XII. 216.
7) Ipsi Uogairiorum non moclicam multíituidiinem ad se sumroserunt et more eorum capita suorum pseudochristianorum penitus detonderunt (v listě arcib. Theotmara k papeži r. 900. Srv. Friedrich Cod. dipl. L, 32). Zprávu Butzbaitíhovu vizi u J. Novácka v Če,s, Lidu 1897, VI. 271.
8) O některých čteme ovšem jen, že se stříhali (Bulhaři), nebo že nosili dlouhé vlasy jako ženy, na př. Chazaři (srv. Marquart, Ostas. Streifzüge 44). Byly-li to . copy, není jasné, ale (pravděpodobné. (Srv. G. Fchér Йзв. на етногр. муз. Sofia. VI. 93.)
9) Theofane® ed. Boor I. 232.

Předchozí   Následující