Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 4

Rovněž bronzová soška z Golicyna v saratovské gubernii, kterou publikoval N. Kondakov v čas. Byzantion (I. 1924), má vlas vyrytý v týle krátký, ostřihaný, ale za ušima kadeře dlouhé. Podle písemné zprávy V. Anučina neopomíjejí ani čínské kroniky národy střední Asie zváti „косоплетами" a podle H. Vambéryho je to dosud obvyklý účes u Turků v Persii a Tur-kmenů a byl u Mongolů i v Mandžursku.18)

Konečně dodávám, že i Maďaři nosili účes podobný, patrně vlivem turkotatarské kultury, které ve veliké míře, jsouce jinak původu finského, podlehli. Víme aspoň, že si napřed holili hlavu18) a vzadu nechávali tři pruhy kadeří patrně tři copy. Když roku 1064 povstali starověřící pohané v Uhrách proti křesťanství, tu maďarský vůdce Vata na znak věrnosti k pohanství ostříhal si hlavu a ponechal jen tři pruhy vzadu.20) Byly-li to copy, či pouhý vrkoč jako ukrajinský oseledec, není z této zprávy vidno, ale podle analogií byly to kadeře, zapletené. Na oficiálních obrázcích pro školy kreslil proto J. Ben-czúr bojovníky maďarské z doby Štěpánovy s copy.

Z těchto všech důvodů nepochybuji, že zvyk nositi copy u mužů byl především vlastní staré střední Asii, oblasti turec-kotatarské a mongolské. Že to bylo dále obvyklé i jinde v Asii, víme z ikonografických památek staré Mesopotamie a Přední Asie. I tam mají reliefy stél a podobné mužské pomníky hlavy s vlasy volnými, od nichž se před ušima nebo za nimi oddělují zřejmé, spletené a zakroucené copy.21)

Ale slovanské to nebylo.

K Slovanům přešel podle všeho tento zvyk teprve od Avarů, Bulharů, Polovců a Maďarů. Jestliže ruský umělec na scénách z doby Ivana Hrozného předvádí ženy a muže s mongolskými copy, je to v tu dobu pochopitelné pro Rusko, ač nevím, je-li to doloženo. Ale starým Slovanům to dávat a vůbec cop po-kládati za něco specificky slovanského, je zatím nemožné. Slované to teprve během doby převzali od sousedů, naši Slováci od sousedních Avarů, Kumanů a patrně i Maďarů. Odtud se to rozšířilo i na Moravu a k Čechům, jak vidíme z přímého,


V XIV. stol. Šicháb-ad-din dí v popisu Indie, že sultáni a velmoži nosí tatarský oděv a vlasy zaplétají v co(py jako tehdejší egyptské a syrské vojsko, kde bylo zase mnoho Turků. Innostrancev vidí v tom turecký vliv.
18) Vambéry, Ursprung d. Magyaren W. 1882, 286.
19) Regino a. 889. Luidprand MG. SS. III., 351. Srv. i výše uvedenou zprávu ze stížnosti arcib. Theotmara r. 900.
20) Florianus Fontes domestici II, p, 154: dedicavit se demoniis radens caput suum et cinciarnos dimittens sitoi per tres pariteis ritu paganorum. Cit. G. Fehér Изв. на бълг. етн. муз. VI. 94; Vambéry Ursprung 286, mé, to též za vliv turkotatarský.
21) Srv. Morgan Mémoires II., tab. 18 (z Elamu); III., tab. 32, 33, Poulsen Der Orient passim, Meissner Alťbah. Plastik 30, 57, Ebert Reallex. d. Vorg. III., tab. 45 (z Přední Arie), V., 11, Pottier Ľart hirttite, Paris 1926, I., fig. 23, 27, 28, 68, 71, 72, 76, 77, 82, tab. VI. (copy před i za ušima), Smirnov Вост. серебро talb. 21 atd., Meyer Reich. d. Ghetiter, tab. 2, 6, 7, p. 26, 49, 67.

Předchozí   Následující