Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 64

Drobné příspěvky národopisné.

Z cechovního života.

František Navrátil

Od poloviny 17. věku po celá dvě století byl v městě Počátkách cech soukenický ze všech cechů největší a nejzámož-nější až do svého zániku, jejž přivodila moderní doba. Největ-šího rozkvětu dosadil v době francouzských a napoleonských válek, kdy nastala zvýšená výroba a odbyt vojenských suken a kdy proti vůli žirovnické vrchnosti se domohl cech zřízení své vlastní valchy. Tehdy čteme na cechovní listině z roku 1792 podpisy 60 mistrů;1) později sice samostatných mistrů ubývá, přesto však podle statistiky z roku 1842 bylo v Počátkách ještě 20 soukeníků s 87 tovaryši a 25 učedníky.2)

Soukeničtí tovaryši jediní ze všech tovaryšů v Počátkách tvořili svůj vlastní pořádek a řídili se podle tovaryšských artikulí od vrchnosti potvrzených. Kromě artikulí měli též zvláštní řád o dobrém a slušném chování, jejž starší tovaryši ohlašovali při zahajování tovaryšských schůzí, Rád tento se zachoval v přepisu z roku 1856,3) kdy staršími tovaryši byli Bernard Skalla a Franc Znojemský, a obsahuje též poučení o tom, jakou formou se schůze zahajovaly a končily. V závěru jsou . pak poznamenány tři verše, které přednášeli starší tovaryši, a to, když se šlo s oučtama do cechu, když se šlo do cechu zdraví pít4) a vinš pantátovi o vánocích neb o koledě.

Rád soukenických tovaryšů i jejich vinše jsou zajímavým příspěvkem k poznání zaniklého života cechovního z minulého století, kdy se tovaryši navzájem titulovali „páni bratří" a svého mistra nazývali srdečně „pantátou" a ženu jeho „panímámou".

Ohlášení řádu.

Přijmete svá místa, páni bratří! (Odpověd.) Aby vám nebylo naproti mysli s hlav klobouky sníti! (Odpověd.) Žádám za dovolení matky pokladnice otevřití. (Odpověď.) Hana jaká? (Odpověd.) Maličko, páni bratří, poněvadž vám včerejšího dne skrze pana bratra mladšího na naši počestnou hospodu rozkázáno bylo, vy pak že jste se vynajíti dali, z toho vám nemálo, nýbrž velice starší tovaryši děkují. Maličko, páni bratří, nehleďte si na svých uších seděti, nýbrž bedlivý pozor dáti, neb se vám řád ohlašovati bude.

I. Předně a nejprve, abyste se na všech místech Pána Boha báli, do chrámu Páně bedlivě chodili, tam co od svého církev-


1) Zprávy městského musea v Počátkách č. 6. 1924.
2) J. G. Sommer: Das Königreich Böhmen X. 214.
3) Majetek měst. musea v Počátkách.
4) Do cechu se ohocliloi s účty a na zdraví pít o masopustní úterý, kdy měli soukeníci počátečtí, podobně jako v Pacově, svou slavnost.

Předchozí   Následující