Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 65



ního správce uslyšíte, ve svých srdcích bedlivě rozjímali, neboť Pán Bůh praví: „Člověče, vyhledávej nejprv království božího, ostatní věci tobě přidané budou."

II. Koho bysme ve vážnosti a uctivosti míti měli: 1. Našer ho dvojí cti vysoce váženého jemnost pana děkana i též vaš-nost pánů kaplanů jeho. Kdyby se vám trefilo s takovými osobami se sejiti, hleďte je jménem božím pozdravili, s vašich hlav klobouky sníti, tu počestnost jim učiniti, z toho ne malá, nýbrž veliká čest vám pocházeti bude. 2. Našeho vzácného pana pulmistra i celého slavného maj stratu, kdyby se vám dt... dt... 3. Našeho vzácného pana inspektora, opatrnost pánů starších cechmistrů, pánů přísedících společně všech pánů mistrů, od kterých jsme své počestné řemeslo dosáhli, kdyby dt... dt... 4. Opatrnost pánů bejsicmaistrů nejmilej-šího pantáty a panímámy, kdyby se vám dt... dt...

III. Maličko, páni bratři, kteří ve verštatech děláte, své obživy máte, hleďte dobré dílo dělati, rovně tkáti, dvouch nití vedle sebe neupouštěti, skrčky a toboly vypravovati, neb kdyby některého pana mistra Bůh chudobou trestati ráčil, aby řícti nemohl, že skrz nedbalost tovaryšů do chudoby přijití musel.

IV. Hanebného mluvení neb zpívání abyste na všech místech zanechali, obzvláště před malýma dítkama, neb oni jsou dvakrát schopnější ke zlému než jednou k dobrému; starodávný přísloví: když jedna ruka druhou meje, tak bývají obě bílý. Tak když my se podle bratrské lásky porovnávati budeme, Bůh nad tím zalíbení míti ráčí.

V. Páni bratři, nikdy naše scházení nadarmo nebylo, ani dnešního dne nadarmo býti nemůže, pročež jedna osoba z prostřed řádu vyvstane a oznámí všem pánům bratrům, počem se stříbro klásti bude. To se dovoluje poprvé, podruhé a potřetí.

Rozepře se vám pouštějí, páni bratří, máte-li jeden proti druhému co, skrze nějakou hanu neb skrz nějaké peníze, hleďte sobě stížnost vésti, dokud páni bajsicmaistři při stole a starší tovaryši šeději. Chtějí vám jednomu jako druhému zadost učiniti. To se dovoluje po prvé, po druhé a po třetí.

Není mezi vámi nic? (Odpověď.) Mezi námi taky nic! Do ochrany boží vás poroučím, aby byla vaše ústa zavřená, jako tato matka pokladnice jjod dvě libry vosku pokuty.

Vinš, když se jde s oučtama do cechu.

Mně obzvláštně, vážený, vzácný pane inspektore, opatrnost páni cechmistři, páni přísedící, společně všichni páni mistři. Věřím a doufám, že mně za zlé míti nebudou, že já s přítomnými pány bratry do jejich plnosti počestného cechu vstupovati se opovažuji, a to z té příčiny, poněvadž naši staří předkové ten ctný a chvalitebný obyčej zachovávali, že na druhý den po počtu u pánů starších cechmistrů svůj počet spořádali, před


Předchozí   Následující